Sistemski preduvjeti za instaliranje sustava Windows 10


Ovo su osnovni preduvjeti za instaliranje sustava Windows 10 na PC. Ako vaš uređaj ne zadovoljava te preduvjete, možda nećete moći koristiti sve značajke sustava Windows 10, stoga razmislite o kupnji novog PC-ja.
Procesor:
1-gigahercni (GHz) ili brži procesor ili sustav u čipu (SoC)
RAM: 
1 gigabajt (GB) za 32-bitni sustav ili 2 GB za 64-bitni sustav 
Prostor na tvrdom disku:
16 GB za 32-bitni operacijski sustav, 32 GB za 64-bitni operacijski sustav
Grafička kartica:
DirectX 9 ili novija s upravljačkim programom WDDM 1.0
Zaslon:
800 x 600
Internetska veza:

Internetska je veza potrebna radi ažuriranja, preuzimanja i korištenja nekih značajki. Za Windows 10 Pro u S načinu rada, Windows 10 Pro Education u S načinu rada, Windows 10 Education u S načinu rada i Windows 10 Enterprise u S načinu rada potrebna je internetska veza tijekom početnog postavljanja uređaja (Out of Box Experience ili OOBE) te Microsoftov račun (MSA) ili račun za servis Azure Activity Directory (AAD). Internetska je veza potrebna i da bi uređaj izašao iz sustava Windows 10 u S načinu rada. Ovdje saznajte više o S načinu rada.

Vremenom se mogu pojaviti novi preduvjeti za ažuriranja te preduvjeti za uključivanje specifičnih značajki operacijskog sustava.

Održavanje sustava Windows 10 ažurnim


Windows 10 osmišljen je da preuzima ažuriranja tijekom podržanog vijeka trajanja uređaja. Postoje dvije vrste ažuriranja: ažuriranja kvalitete i ažuriranja značajki. Ažuriranja kvalitete obuhvaćaju sigurnosna i nesigurnosna ažuriranja, a obično se objavljuju jednom mjesečno. Ažuriranja značajki obuhvaćaju ažuriranja kvalitete i nove značajke u sustavu Windows 10, a obično se objavljuju dva puta godišnje. Da bi vaš uređaj bio siguran, važno je preuzimati ta ažuriranja i održavati ga ažurnim. Windows 10 redovno traži ažuriranja umjesto vas. Kada je ažuriranje dostupno, a na disku ima dovoljno raspoloživog prostora, sustav će se automatski ažurirati. Da bi Windows 10 ostao ažuran, važno je provjeriti imate li na uređaju dovoljno raspoloživog prostora. Dodatne informacije potražite u nastavku.
Važne napomene o ažuriranjima:
  • uređaj možda ne može preuzimati ažuriranja ako hardver uređaja nije kompatibilan, ako nema najnovije upravljačke programe ili dovoljno raspoloživog prostora na tvrdom disku ili ako je isteklo razdoblje podrške za proizvođače originalne opreme (OEM-ove). Da biste saznali više o trajanju održavanja za svako ažuriranje značajki, pročitajte specifikacije o životnom ciklusu sustava Windows ili najčešća pitanja o životnom ciklusu za proizvode sustava Windows.
   • Privremeno je potrebno nešto prostora na disku radi instaliranja ažuriranja. Obično će se deset dana nakon instaliranja ažuriranja izvršiti automatsko čišćenje diska radi brisanja kopija starijih, nepotrebnih datoteka sustava Windows i oslobađanja prostora.
  • Sve značajke u ažuriranju neće funkcionirati na svim uređajima.
  • Za ažuriranje je potrebna internetska veza, a moguća je i naplata naknade za internetski pristup.
  • Pomoćnik za ažuriranje sustava Windows 10 može vam pomoći prilikom instaliranja ažuriranja.

Dodatne informacije o preduvjetima za prostor na tvrdom disku potreban za ažuriranja


Veličina operacijskog sustava Windows koji se isporučuje uz vaš uređaj i količina prostora potrebnog za preuzimanje i instaliranje ažuriranja sustava Windows mogu se jako razlikovati jer ovise o nizu faktora. Ovdje možete saznali zašto je to tako. Faktori koji utječu na količinu raspoloživog prostora na tvrdom disku potrebnog za ažuriranje obuhvaćaju sljedeće: verziju sustava Windows prethodno instaliranu na uređaju, količinu prostora na disku raspoloživu za ponovno korištenje iz datoteka sustava Windows, kao što je stranična datoteka virtualne memorije ili hibernacijska datoteka, aplikacije instalirane na uređaju i način na koji te aplikacije pohranjuju podatke. Možda ćete morati poduzeti određene radnje da biste oslobodili prostor na disku, na primjer, premjestiti neke datoteke u servis za pohranu u oblaku, kao što je OneDrive (aplikacija instalirana na uređajima sa sustavom Windows 10), ukloniti nepotrebne datoteke s uređaja ili umetnuti USB izbrisivi memorijski pogon radi dovršavanja ažuriranja.
Kada je to moguće, sustav Windows automatski će osloboditi prostor na tvrdom disku ako ga nema dovoljno (na primjer, čišćenjem diska na gore opisani način) i voditi vas kroz postupak oslobađanja dodatnog prostora ako automatsko čišćenje nije bilo dovoljno. Dodatne informacije potražite u članku Oslobađanje prostora za instalaciju najnovijeg ažuriranja značajki za Windows 10 ili posjetite povezana najčešća pitanja.

Preduvjeti vezani uz značajke za Windows 10


Osim prethodno navedenih preduvjeta koji su potrebni za pokretanje sustava Windows, za neke značajke postoje i dodatni preduvjeti. U nekim slučajevima značajke obuhvaćene ažuriranim verzijama sustava Windows 10 najbolje će funkcionirati s novijim procesorima. Ako trebate posebnu hardversku podršku, obratite se proizvođaču originalne opreme (OEM-u). U nastavku su navedene neke dodatne pojedinosti o preduvjetima za ključne značajke:

 • Za BitLocker šifriranje pogona (dostupno samo uz Windows 10 Pro ili Windows 10 Enterprise) potreban je Trusted Platform Module (TPM) 1.2 ili noviji i Trusted Computing Group (TCG) kompatibilan s BIOS-om ili UEFI-jem. BitLocker se može koristiti na uređajima bez TPM-a, ali ključ za pokretanje sustava morat ćete spremiti na uklonjivi uređaj, kao što je USB izmjenjivi memorijski pogon. Podrška za InstantGo i TPM 2.0 nužna je ako želite automatski šifrirati lokalni pogon prilikom pridruživanja uređaja servisu Azure Active Directory (AAD). Zamolite proizvođača PC-ja da vam potvrdi podržava li uređaj odgovarajuću verziju TPM-a i značajke InstantGo za scenarij koji želite omogućiti.
 • Za BitLocker To Go potreban je USB izbrisivi memorijski pogon (dostupno samo u sustavu Windows 10 Pro i Windows 10 Enterprise).
 • Za Client Hyper-V potreban je 64-bitni sustav s mogućnostima prevođenja adresa druge razine (SLAT) i dodatnih 2 GB RAM-a (dostupno samo u sustavu Windows 10 Pro i Windows 10 Enterprise).
 • Cortana je trenutno dostupna samo u sustavu Windows 10 za Sjedinjene Američke Države, Ujedinjeno Kraljevstvo, Kinu, Francusku, Italiju, Njemačku, Brazil, Meksiko, Japan, Kanadu, Španjolsku, Australiju i Indiju.
 • Za neke je značajke potreban Microsoftov račun.
 • Za Miracast potreban je videoprilagodnik koji podržava Windows Display Driver Model (WDDM) 1.3 te Wi-Fi prilagodnik koji podržava značajku Wi-Fi Direct.
 • Aplikacija Filmovi i TV nije dostupna u svim regijama. Najnoviji popis regija potražite na stranici s informacijama o aplikaciji Filmovi i TV.
 • Za sigurno pokretanje potrebna je programska datoteka koja podržava protokol UEFI v2.3.1 Errata B, a u UEFI bazi potpisa ima navedenu ustanovu za izdavanje certifikata Microsoft Windows Certification Authority.
 • Skype je dostupan samo u nekim državama i regijama. Upućivanje poziva dostupno je samo za odabrane države/regije. Ne obuhvaća posebne, premium i negeografske brojeve. Detalje pronađite na stranici s najčešćim pitanjima o sustavu Office.
 • Poravnanje: broj aplikacija koje se mogu poravnati ovisit će o minimalnoj razlučivosti za aplikaciju uz ograničenje od dvije aplikacije u načinu za tablet i četiri aplikacije u načinu za stolno računalo.
 • Prepoznavanje govora razlikuje se ovisno o mikrofonu uređaja. Da biste poboljšali značajku govora, potrebno vam je sljedeće:
  • kvalitetan mikrofonski sklop
  • upravljački program hardvera s prikazanom geometrijom mikrofonskog sklopa
 • Način rada za tablet dostupan je na tabletima i 2-u-1 uređajima s GPIO pokazateljima ili uređajima koji imaju pokazatelj za prijenosno računalo ili tablet bez tipkovnice i mogu se konfigurirati za automatski prelazak u "način rada za tablet".
 • Dodir: da biste koristili značajku dodira, potreban vam je tablet ili zaslon koji podržava višedodirnu tehnologiju.
 • Za dvostruku provjeru autentičnosti potrebno je koristiti PIN, biometrijsku prijavu (čitač otiska prsta ili osvijetljenu infracrvenu kameru) ili telefon na kojem je omogućen Wi-Fi ili Bluetooth.
 • Za Windows Hello potrebna je kamera konfigurirana za snimanje bliskom infracrvenom spektroskopijom ili čitač otiska prsta radi biometrijske provjere autentičnosti. Uređaji bez biometrijskih senzora mogu koristiti Windows Hello uz PIN ili prenosivi sigurnosni ključ kompatibilan s Microsoftovim uslugama.
 • Za aplikaciju Xbox potreban je Xbox Live račun koji nije dostupan u svim regijama. Najnoviji popis regija potražite na web-mjestu za države i regije u kojima je podržan Xbox Live.
 • Za ispis putem značajke Wi-Fi Direct potreban je Wi-Fi prilagodnik koji podržava značajku Wi-Fi Direct i uređaj koji podržava ispis putem te značajke.

Jezične verzije


Jezici s potpuno lokaliziranim sustavom Windows 10: arapski (Saudijska Arabija), bugarski (Bugarska), kineski (Narodna Republika Kina), kineski (Tajvan), hrvatski (Hrvatska), češki (Češka), danski (Danska), nizozemski (Nizozemska), engleski (Ujedinjeno Kraljevstvo), engleski (Sjedinjene Države), estonski (Estonija), finski (Finska), francuski (Francuska), francuski (Kanada), njemački (Njemačka), grčki (Grčka), hebrejski (Izrael), mađarski (Mađarska), talijanski (Italija), japanski (Japan), korejski (Koreja), latvijski (Latvija), litavski (Litva), norveški, Bokmål (Norveška), poljski (Poljska), portugalski (Brazil), portugalski (Portugal), rumunjski (Rumunija), ruski (Rusija), srpski (latinica, Srbija), slovački (Slovačka), slovenski (Slovenija), španjolski (Španjolska), španjolski (Meksiko), švedski (Švedska), tajlandski (Tajland), turski (Turska), ukrajinski (Ukrajina). 
 
Dodatni jezici dostupni su kao paketi jezičnog sučelja

Zastarjele značajke i uklanjanja


Prilikom nadogradnje na Windows 10 s prethodne verzije sustava Windows, kao što je Windows 7 ili Windows 8.1 te prilikom instaliranja novijeg ažuriranja za Windows 10, neke značajke mogu biti označene zastarjelima ili uklonjene. U nastavku potražite informacije o nekim ključnim uklonjenim značajkama:
 • Aplikacija za razmjenu poruka na računalu: aplikacija za razmjenu poruka na računalu ima značajku sinkronizacije koja se može koristiti za sinkronizaciju SMS poruka primljenih iz sustava Windows Mobile i zadržavanje kopije na računalu. Počevši od ažuriranja za svibanj 2019. (Windows 10, verzija 1903), značajka sinkronizacije uklonjena je sa svih uređaja. Zbog te ćete promjene porukama moći pristupiti samo s uređaja koji su primili poruku.
 • Wi-Fi WEP i TKIP: počevši od ažuriranja za svibanj 2019. (Windows 10, verzija 1903), poruka upozorenja pojavit će se prilikom povezivanja s Wi-Fi mrežama koje štiti WEP ili TKIP, a koje nisu sigurne kao one koje koriste WPA2 ili WPA3. U budućem izdanju nikakva veza s Wi-Fi mrežom koja koristi te stare šifre neće biti dopuštena. Wi-Fi usmjerivači moraju se ažurirati da bi mogli koristiti AES šifre, koje su dostupne uz WPA2 i WPA3.
 • Cortana: Cortana je ažurirana i poboljšana u sklopu ažuriranja sustava Windows 10 za svibanj 2020. (Windows 10, verzija 2004). Zbog tih promjena više neće biti dostupne neke njezine vještine ranije dostupne širokom krugu korisnika, kao što su glazba, povezani dom i vještine koje omogućuju treće strane. Detaljne informacije možete pronaći ovdje.
 • Telefonski pomoćnik: nakon ažuriranja za listopad 2018. (Windows 10, verzija 1809) Telefonski pomoćnik bit će uklonjen s vašeg PC-ja. Pomoću stranice Telefon u aplikaciji Postavke sinkronizirajte mobilni telefon s PC-jem. Ta aplikacija sadrži sve značajke Telefonskog pomoćnika.
 • Osnovna grupa: osnovna grupa uklonjena je počevši od ažuriranja za travanj 2018. (Windows 10, verzija 1803), no i dalje imate mogućnost zajedničkog korištenja pisača, datoteka i mapa. Kada ažurirate sustav sa starije verzije sustava Windows 10, osnovna grupa više neće biti vidljiva u eksploreru za datoteke, na upravljačkoj ploči ni u odjeljku za otklanjanje poteškoća (Postavke > Ažuriranje i sigurnost > Otklanjanje poteškoća). Pisači, datoteke i mape za koje ste omogućili zajedničko korištenje putem osnovne grupe i dalje će se moći zajednički koristiti. Umjesto korištenja osnovne grupe, pisače, datoteke i mape sada možete zajednički koristiti pomoću značajki ugrađenih u Windows 10:
 • Aplikacija Osobe: u aplikaciji Osobe sustava Windows 10 u odjeljku Razgovori prikazuje se pošta kontakata iz sustava Microsoft 365 i kontakata iz tvrtke ili obrazovne ustanove. Počevši od ažuriranja za travanj 2018. (Windows 10, verzija 1803), da biste vidjeli novu poštu tih kontakata u aplikaciji Osobe, morat ćete biti povezani s mrežom i prijavljeni u aplikacije Pošta, Osobe ili Kalendar putem računa za Microsoft 365 ili pak računa tvrtke ili obrazovne ustanove. Imajte na umu da ćete vidjeti samo poštu za račune tvrtke ili obrazovne ustanove i za neke račune za Microsoft 365.
 • Aplikacija Čitač: aplikacija Čitač uklonjena je iz sustava Windows 10 počevši od ažuriranja Fall Creators Update (Windows 10, verzija 1709). Preporučena zamjenska aplikacija za čitanje PDF datoteka jest Microsoft Edge, koji nudi slične funkcije, no i dodatne značajke, kao što je poboljšana podrška za pristupačnost, poboljšan rukopis i podrška za značajku Pitaj Cortanu. Slično tome, prilikom čitanja XPS datoteka preporučuje se korištenje XPS preglednika u sustavu Windows, a za prikaz TIFF datoteka aplikacija Fotografije u sustavu Windows. Imajte na umu da korisnici starijih verzija sustava Windows 10 mogu i dalje koristiti aplikaciju Čitač.
 • Windows Journal: Windows Journal uklonjen je nakon ažuriranja za Windows 10 u povodu godišnjice (Windows 10, verzija 1607). Nakon uklanjanja aplikacije Windows Journal više nećete moći otvoriti ni urediti datoteke aplikacije Journal (s nastavcima .JNT i .JTP). Savjetujemo vam da umjesto aplikacije Windows Journal koristite OneNote. Dodatne informacije o otvaranju ili uređivanju datoteka dnevnika potražite ovdje.
 • Upravljanje digitalnim pravima za Windows Media sadržaje (WMDRM): WMDRM nakon ažuriranja za Windows 10 u povodu godišnjice (Windows 10, verzija 1607) više nije podržan. Više nećete moći reproducirati glazbene videodatoteke koje su zaštićene tehnologijom za upravljanje pravima. Kliknite ovdje da biste saznali više.

Sljedeće promjene utječu na uređaje koji se nadograđuju na Windows 10 sa sustava Windows 7, Windows 8 ili Windows 8.1:

 • Windows Media Center: ako imate Windows 7 Home Premium, Windows 7 Professional, Windows 7 Ultimate, Windows 8 Pro i Media Center ili Windows 8.1 Pro sa sustavom Media Center i instalirate Windows 10, Windows Media Center bit će uklonjen.
 • Upravljanje mobilnim uređajima (MDM): funkcija MDM neće biti dostupna u izdanju Windows 10 Home.
 • Programčići na radnoj površini sustava Windows 7: uklonit će se prilikom instaliranja sustava Windows 10.
 • Igre Pasijans, Minolovac i Srca: igre koje su unaprijed instalirane u sustavu Windows 7 bit će uklonjene prilikom instaliranja nadogradnje sustava Windows 10. Microsoft je objavio svoje verzije igara Pasijans i Minolovac pod nazivom "Microsoft Solitaire Collection" i "Microsoft Minesweeper".
 • Disketni pogoni: ako imate disketni pogon, morat ćete preuzeti najnoviji upravljački program sa servisa Windows Update ili s web-mjesta proizvođača.
 • Ako imate instaliran Windows Live Essentials, aplikacija OneDrive bit će uklonjena i zamijenjena verzijom ulaznog spremnika servisa OneDrive.
 • Rezervirana mjesta za datoteke na servisu OneDrive: rezervirana mjesta za datoteke na servisu OneDrive nisu podržana u sustavu Windows 10. Windows 8.1 prikazivao je rezervirana mjesta za datoteke dostupne na servisu OneDrive, no ne i one dostupne lokalno na uređaju. U sustavu Windows 10 korisnici mogu u postavkama servisa OneDrive odabrati mape koje žele sinkronizirati.
 • Poravnanje: poravnanje je ograničeno na dvije aplikacije u načinu rada za tablet.