Ukidanje podrške za Windows 7 i Windows 8.1

Na ovoj su stranici dostupne informacije, alati i savjeti koji su vam potrebni za prelazak na Windows 11 bez teškoća.

tipkama sa strelicama krećite se po zaokretnim izbornicima, a tabulatorom postavite fokus na sadržaj unutar nekog dijela zaokretnog izbornika
Prijenosno računalo sa sustavom Windows 8 na stolu

Što ukidanje podrške znači za vas?

Promjena može biti izazovna, no mi smo ovdje da bismo vam pomogli u sljedećim koracima. Nakon 10. siječnja 2023. Microsoft neće više pružati sigurnosna ažuriranja ni tehničku podršku za Windows 8.1. Možda ćete moći nadograditi svoj uređaj sa sustavom Windows 8.1 na noviju verziju sustava Windows, no kao najbolju mogućnost preporučujemo prelazak na novo računalo koje može pokrenuti Windows 11.

Otkrijte nove mogućnosti uz novo računalo sa sustavom Windows 11

Jednostavno prijeđite na uređaj kompatibilan sa sustavom Windows 11 u koji se možete pouzdati te uživajte u novim i uzbudljivim alatima.

Baterija je potpuno napunjena

Dugotrajna baterija

Više ne morate stalno tražiti utičnice. Kupite novi uređaj i uživajte u dužem vijeku trajanja baterije.5

Oblak

Pohranite svoje datoteke

Ako izradite sigurnosnu kopiju datoteka na servisu OneDrive, više se nećete morati brinuti da ćete ih izgubiti ili da im nećete moći pristupiti.

Štit za vaš sustav

Svedite rizik na minimum

Trajno zaštitite datoteke i svedite na minimum rizik od virusa i zlonamjernog softvera.

Krug s pokazivačem koji predstavlja učinkovitost

Učinkovitost kao standard

Brzo pronađite ono što vam je potrebno i olakšajte zadatke uz novi raspored i pomoć pri navigaciji u sustavu Windows 11.

Potražite i kupite PC kompatibilan sa sustavom Windows 11 u ovim maloprodajnim trgovinama

Jeste li spremni prijeći na računalo kompatibilno sa sustavom Windows 11?

Ovdje smo da bismo vam pomogli u prvim koracima prelaska na naš najprodavaniji operacijski sustav dosad.1

Mape datoteka na servisu Microsoft OneDrive

Izradite sigurnosnu kopiju datoteka na servisu OneDrive

Sigurnosnim kopiranjem datoteka i fotografija na OneDrive zajamčit ćete njihovu dostupnost na novom računalu pa se nećete morati brinuti da ćete ih izgubiti.6

Zaslon za pristupačnost u sustavu Windows 11

Pregledajte savjete i trikove za Windows 11

Pomoću jednostavnih alata u sustavu Windows 11 optimizirajte prostor na zaslonu, postignite maksimalnu produktivnost i uravnotežite radnu površinu.

Tražite dodatnu pomoć?

Zatražite pomoć s prelaskom na Windows 11, pretražite članke za podršku i potražite pomoć za upotrebu drugih proizvoda tvrtke Microsoft.

Najčešća pitanja o sustavu Windows 8

 | 

Nakon 10. siječnja 2023. računala sa sustavom Windows 8.1 i dalje će funkcionirati, no Microsoft neće više pružati sljedeće:

 • tehničku podršku u slučaju problema
 • ažuriranja softvera
 • sigurnosna ažuriranja ili popravke

Iako možete nastaviti upotrebljavati računalo sa sustavom Windows 8.1, vaše će računalo bez daljnjih softverskih i sigurnosnih ažuriranja biti izloženo većim rizicima u pogledu virusa i zlonamjernog softvera. Preporučujemo vam nadogradnju na verziju sustava Windows za koju je dostupna podrška. Uz novi uređaj koji može pokrenuti Windows 11 zajamčen je jednostavan prelazak i sjajne značajke.

Ne. Podrška za Windows 8,1 se obustavlja, ali softver će i dalje funkcionirati. Međutim, nakon 10. siječnja 2023. vaše računalo sa sustavom Windows 8.1 više neće primati sigurnosna ažuriranja. Uz to, Microsoftova služba za korisnike više neće pružati tehničku podršku za Windows 8.1.

Dostupno je nekoliko verzija sustava Windows s daljnjom podrškom:

 • Preporučeno: novo računalo sa sustavom Windows 11 Windows 11 najnovija je verzija sustava Windows. Ako imate starije računalo, preporučujemo da kupite novo da biste prešli na Windows 11. Hardver i softver znatno su unaprijeđeni od izdavanja sustava Windows 8.1, a današnja su računala brža, naprednija i sigurnija.

  POGLEDAJTE RAČUNALA SA SUSTAVOM WINDOWS 11

 • Instalacija sustava Windows 11 na vaše sadašnje računalo Možete i provjeriti ispunjava li vaše sadašnje računalo minimalne sistemske preduvjete za Windows 11. Nije vjerojatno da će računala sa sustavom Windows 8.1 ispuniti te preduvjete, no ako ih vaše ispunjava, možete kupiti i preuzeti potpunu verziju sustava Windows 11 Home ili Windows 11 Pro ili je kupiti u trgovini. Ako se odlučite za tu mogućnost, imajte na umu da ćete morati iznova instalirati svoje aplikacije (u nekim slučajevima bit će potrebna novija verzija) i poduzeti određene mjere da biste prenijeli datoteke, podatke i postavke s obzirom na to da ćete instalacijom prebrisati sadržaj postojećeg pogona za pohranu. Možda će vam biti lakše ako prvo nadogradite sustav na Windows 10 (opisano u nastavku) pa onda na Windows 11.
 • Instalacija sustava Windows 10 na sadašnje računalo Windows 10 još je uvijek dostupan i podržan do 14. listopada 2025. Možete provjeriti ispunjava li vaše sadašnje računalo minimalne sistemske preduvjete za Windows 10. Ako ih ispunjava, možete kupiti i preuzeti potpunu verziju sustava Windows 10 Home ili Windows 10 Pro. Možete i provjeriti je li Windows 10 još uvijek dostupan u trgovinama.

Windows 11 možete nabaviti na dva načina:

 • Preporučeno: novo računalo sa sustavom Windows 11 Windows 11 najnovija je verzija sustava Windows. Ako imate starije računalo, preporučujemo da kupite novo da biste prešli na Windows 11. Hardver i softver znatno su unaprijeđeni od izdavanja sustava Windows 8.1, a današnja su računala brža, naprednija i sigurnija.

  POGLEDAJTE RAČUNALA SA SUSTAVOM WINDOWS 11

 • Instalacija sustava Windows 11 na vaše sadašnje računalo Možete i provjeriti ispunjava li vaše sadašnje računalo minimalne sistemske preduvjete za Windows 11. Ako ih ispunjava, možete kupiti i preuzeti potpunu verziju sustava Windows 11 Home ili Windows 11 Pro ili je kupiti u trgovini. Ako se odlučite za tu mogućnost, imajte na umu da ćete morati iznova instalirati svoje aplikacije (u nekim slučajevima bit će potrebna novija verzija) i poduzeti određene mjere da biste prenijeli datoteke, podatke i postavke s obzirom na to da ćete instalacijom prebrisati sadržaj postojećeg pogona za pohranu. Možda će vam biti lakše ako prvo nadogradite sustav na Windows 10 (dodatne pojedinosti potražite u gornjem pitanju) pa onda na Windows 11.

Trenutno ne nudimo besplatne mogućnosti za nadogradnju sustava 8.1 na Windows 10 ili Windows 11. Ako želite kupiti primjerak sustava Windows 10 ili Windows 11, pogledajte veze iznad ili od trgovca zatražite informacije o dostupnim mogućnostima. Napomena: nadogradnja sa sustava Windows 10 na Windows 11 trenutačno je besplatna.

Računala na koja je izvorno instaliran Windows 8.1 proizvedena su primjenom tehnologije koja je stara približno 10 godina. Kada prijeđete na novi PC, mnogi će vam aspekti sustava Windows biti poznati, ali bit će i važnih softverskih i hardverskih inovacija i mogućnosti koje prije deset godina nisu bile dostupne. U nastavku su navedene neke od inovativnih novih značajki dostupnih u sustavu Windows 11 na novom uređaju:

 • novi računalni hardver, koji je brži, napredniji i kompatibilniji s najnovijom tehnologijom.
 • Da bi vaše računalo ostalo zaštićeno, možete iskoristiti neke od najnovijih sigurnosnih mogućnosti:
  • iskoristite integriranu sigurnost bez dodatnih troškova. Vaše računalo sa sustavom Windows sadrži integrirane sigurnosne značajke, koje obuhvaćaju vatrozid i internetske značajke za zaštitu od virusa, zlonamjernog i ucjenjivačkog softvera.
  • Pomoću prepoznavanja lica ili otiska prsta na sigurniji se način prijavite na Windows 11 na računalu kompatibilnome sa značajkom Windows Hello. Možete se poslužiti i lokaliziranim PIN-om ili telefonom kao ključem.
 • Organizirajte slikovne datoteke pomoću aplikacije Fotografije da bi bile spremne za jednostavno pregledavanje i dijeljenje, čak i između različitih uređaja. Možete i pretraživati određene teme i osobe u fotografijama. Morate samo pohraniti svoje slike na OneDrive i prijaviti se na Microsoftov račun.

Trebate dodatne razloge? Pogledajte popis značajki dostupnih u sustavu Windows 11.

Windows 11 najsigurniji je Windows dosad zahvaljujući sveobuhvatnoj sigurnosti koja obuhvaća antivirusni softver, vatrozid, internetske značajke za zaštitu i još mnogo toga. To znači da su dostupne dodatne sigurnosne značajke, prikazi nadzornih ploča i kontinuirana ažuriranja3 radi bolje zaštite od budućih prijetnji. Sve je to ugrađeno u sustav i ne naplaćuje se zasebno. Da biste primali ažuriranja, potreban je pristup internetu i moguća je naplata naknada za usluge.

SAZNAJTE VIŠE O SIGURNOSTI U SUSTAVU WINDOWS

Windows 11 Home savršen je operacijski sustav za osobnu i kućnu upotrebu, a Windows 11 Pro nudi sve poznate značajke sustava Windows 11 Home i značajke za podršku namijenjenu profesionalcima, kao što su BitLocker, udaljena radna površina i pridruživanje domeni.

USPOREDBA VERZIJA SUSTAVA WINDOWS 11

Datoteke i fotografije možete jednostavno prenijeti na novi PC pomoću servisa za pohranu u oblaku OneDrive. Uz pristup internetu i nekoliko klikova možete napraviti sigurnosnu kopiju svojih datoteka te ih zaštititi u oblaku, a potom ih sinkronizirati s novim PC-jem kad budete spremni. Sinkronizacija datoteka između novog PC-ja i oblaka omogućuje lokalnu pohranu datoteka za izvanmrežnu upotrebu kada nemate pristup internetu, kao i na servisu OneDrive u oblaku, gdje ih možete vratiti ako se nešto dogodi. OneDrive može automatski paziti na sinkroniziranost dviju verzija kada u njima bude dolazilo do promjena.

SAZNAJTE KAKO PREMJEŠTATI DATOTEKE UZ ONEDRIVE

Ako OneDrive nije najbolji izbor za vas, za kopiranje datoteka možete se poslužiti vanjskim tvrdim diskom ili USB pogonom.

Microsoft Edge je brži i sigurniji preglednik za obavljanje zadataka na internetu u novijim verzijama sustava Windows. Ako prelazite na novo računalo sa sustavom Windows, možete jednostavno premjestiti i favorite iz preglednika Internet Explorer (IE). Ove upute vode vas kroz postupak premještanja favorita iz preglednika Internet Explorer u Microsoft Edge.

SAZNAJTE VIŠE O PREGLEDNIKU MICROSOFT EDGE

Da. Windows 11 na računalu ili tabletu na kojem se može upotrebljavati digitalna olovka omogućuje vam da pišete, crtate i potpisujete se digitalnom olovkom na prirodan način, isto kao na papiru. Možete označavati dokumente i čak i web-mjesta. Novi izbornik za olovku može se prilagoditi dodavanjem prečaca za omiljene aplikacije. (Digitalna olovka prodaje se zasebno.)

SAZNAJTE VIŠE O ZNAČAJKAMA OLOVKE WINDOWS PEN POTRAŽITE UREĐAJ KOJI PODRŽAVA OLOVKU WINDOWS PEN

Na uređajima koji podržavaju Windows Hello možete automatski zaobići zaslon za prijavu bez upisivanja lozinke. Najbrži4 i najsigurniji način za otključavanje računala sa sustavom Windows 11 jest pomoću prepoznavanja lica, otiska prsta ili popratnog uređaja.

POTRAŽITE UREĐAJ KOJI PODRŽAVA WINDOWS HELLO

Vaše se iskustvo može razlikovati ovisno o verziji sustava Office koju koristite. Da biste saznali više, pročitajte članak Ukidanje podrške za Windows 8.1 i Office. • 1 Izjave o zadovoljstvu sustavom Windows 11 temelje se na anketi o programu tvrtke Microsoft za upotrebu proizvoda i zadovoljstvo korisnika u SAD-u iz veljače 2022.
 • 2 Za Windows Hello potreban je specijalizirani hardver, koji obuhvaća uređaj koji podržava tu značajku, čitač otiska prsta, osvijetljeni IC senzor ili druge biometrijske senzore i uređaje koji podržavaju tu značajku.
 • 3 Tijekom podržanog vijeka trajanja uređaja.
 • 4 Na temelju usporedbe prosječnog vremena proteklog od upisivanja lozinke, odnosno prepoznavanja lica ili otiska prsta, do uspješne provjere autentičnosti.
 • 5 Vijek trajanja baterije znatno varira ovisno o postavkama, upotrebi i drugim čimbenicima.
 • 6 Potreban je pristup internetu i moguća je naplata naknada. Potreban je Microsoftov račun.