A person sitting at a table using a pen and tablet device.

Microsoft Syntex

Microsoft Syntex koristi umjetnu inteligenciju za organiziranje sadržaja i upravljanje njime, optimizaciju pretraživanja i usklađenost radi automatizacije i poboljšanja najkritičnijih poslovnih procesa.

* Microsoft Syntex dostupan je samo korisnicima koji trenutno imaju licencu za Microsoft 365 F1, F3, E3, A3, E5, A5, Office 365 F3, E1, A1, E3, A3, E5, A5, Microsoft 365 Business Basic, Business Standard, Business Premium ili SharePoint Online K, tarifu 1 ili tarifu 2.
€4.20 po korisniku mjesečno
uz godišnju obavezu plaćanja
Cijena bez poreza.
Pregled Najčešća pitanja

Najčešća pitanja

|

Microsoft Syntex poboljšava napredne značajke sustava SharePoint radi inovacije i automatizacije poslovnih procesa. Uz Microsoft Syntex možete automatizirati cijeli životni ciklus sadržaja.

 

Microsoft Syntex možete koristiti za stvaranje i uvježbavanje modela radi automatizacije klasifikacije datoteka i izdvajanje metapodataka iz datoteka. Metapodaci pak mogu pomoći vašoj tvrtki ili ustanovi kao podrška poslovnim procesima, usklađenosti i pretraživanju te dohvaćanju informacija. Uz to, Syntex nudi napredno pretraživanje metapodataka, koje pak olakšava pretraživanje u kontekstu upotrebe metapodataka u bibliotekama dokumenata. Uz napredno pretraživanje metapodataka možete pretraživati pretražive stupce (imajte na umu da samo licencirani korisnici imaju pristup toj značajci). A uz skup sadržaja možete koristiti Syntex za stvaranje predložaka iz postojećih dokumenata, njihovo usmjeravanje na popis sustava SharePoint kao izvor podataka i upotrebu za stvaranje dokumenata.

Centar za sadržaj predložak je web-mjesta za stvaranje modela sustava Microsoft Syntex i obuku te upravljanje njima. Prvi centar za sadržaj (zadani centar za sadržaj) stvara se u sklopu postavljanja sustava Microsoft Syntex. Dodatne centre za sadržaj može stvoriti administrator u centru za administratore. Modele mogu organizirati grupe (npr. odjeli) i mogu se stvarati lokalno u timovima ili na zajedničkim web-mjestima. Svi se modeli objedinjuju u zadanom centru za sadržaj, gdje možete prikazati sve centre za sadržaj i modele, kao i analitičke podatke o njihovoj upotrebi.

Model je algoritam koji je pomoću sadržaja i ljudskih unosa obučen za repliciranje odluke koju bi s istim informacijama donio stručnjak. U slučaju sustava Microsoft Syntex, to vam omogućuje da klasificirate datoteku određene vrste tvrtke i iz nje izdvojite specifične podatke o entitetu. Modeli sustava Microsoft Syntex obučeni su za automatizaciju tih odluka i radnji radi poboljšanja točnosti i učinkovitosti poslovnih procesa. U programu Microsoft Syntex dostupno je nekoliko različitih vrsta modela, uključujući obradu obrazaca, značajku razumijevanja dokumenata i unaprijed stvorene modele.

Aktualne informacije o licenciranju servisa Microsoft Syntex potražite na stranici s Stranica s pregledom servisa Syntex.

 

Za dodatne informacije o licenciranju posjetite članak o licenciranju u Microsoftovoj dokumentaciji.

Modeli sustava Microsoft Syntex koriste vrste sadržaja kao objekt klasifikacije i definiraju shemu entiteta. Prilikom stvaranja novog modela možete stvoriti novu vrstu sadržaja ili model mapirati na neki već postojeći.

Obje vrste modela obično se koriste u istu svrhu, a to je automatizacija klasifikacije sadržaja i izdvajanje informacija iz njega. No postoje razlike i razlozi povezani sa strukturom datoteke i ponovnim korištenjem modela koje trebali uzeti u obzir. Dodatne informacije potražite u članku Razlika između modela razumijevanja dokumenata i obrade obrazaca.

Unaprijed stvoreni modeli druga su vrsta modela Syntex koja vam omogućuje automatizaciju izdvajanja podataka. Ti su modeli unaprijed uvježbani da prepoznaju dokumente i strukturirane informacije u dokumentima, ali umjesto stvaranja novih prilagođenih modela od nule, možete iterirati postojeći unaprijed uvježbani model da biste dodali polja koja odgovaraju potrebama poslovnog procesa.

Modeli razumijevanja dokumenata obučavaju se u sustavu SharePoint te se tamo pohranjuju. Dodatne informacije potražite u članku Mjesto pohrane korisničkih podataka u sustavu Microsoft 365.

 

Modeli obrade obrazaca obučeni u alatu AI Builder implementiraju se u regiji u kojoj se nalazi vaše okruženje i podatkovni centar u kojem se hostira to okruženje. Dodatne informacije potražite u članku Administriranje alata AI Builder.

Jezična podrška trenutno ovisi o odabranoj vrsti modela:

 • Razumijevanje dokumenata: modeli razumijevanja dokumenata podržavaju sve latinične jezike (uključujući engleski, francuski, njemački, talijanski i španjolski).
 • Obrada obrazaca: podržava dokumente na više od 73 jezika. Cijeli popis potražite u članku odjeljku https://learn.microsoft.com/power-platform-release-plan/2021wave2/ai-builder/form-processing-new-language-support.
 • Unaprijed stvoreno: za unaprijed stvorene modele trenutno su podržane samo fakture na engleskom jeziku iz Sjedinjenih Američkih Država. Podržani su engleski računi iz Australije, Kanade, Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije i Indije.

Modeli se mogu primijeniti na biblioteke dokumenata sustava SharePoint.

Dvije su različite vrste modela, jedna za strukturirani sadržaj (obrada obrazaca) i jedna za nestrukturirani sadržaj (razumijevanje dokumenata). Modele za obradu obrazaca za strukturirani sadržaj primjenjujete na biblioteku jer krećete iz biblioteke da biste otvorili AI Builder radi stvaranja modela za tu biblioteku. Modele razumijevanja dokumenata za nestrukturirani sadržaj, koje izrađujete u centru za sadržaj, primjenjujete na više biblioteka.

Da, više vrsta modela i više modela može se primijeniti na istu biblioteku, uz neke iznimke, pogledajte https://learn.microsoft.com/microsoft-365/contentunderstanding/prebuilt-overview

Modeli za razumijevanje dokumenata

|

Aktualne informacije o licenciranju servisa Microsoft Syntex potražite na stranici s Stranica s pregledom servisa Syntex.

Modele sustava Microsoft Syntex možete primijeniti na dokumente sustava Office, PDF-ove i slike. Potpuni popis ograničenja za datoteke i podržanih vrsta datoteka potražite u članku Pregled razumijevanja dokumenata.

Objašnjenja se koriste za definiranje informacija koje želite označavati i izdvojiti u modelima razumijevanja dokumenata. Microsoft Syntex pruža različite vrsta objašnjenja za podršku za različite vrste informacija koje morate izdvojiti.

Pomoću modela klasifikatora automatiziraju se identifikacija i klasifikacija vrste dokumenata. Modeli izdvajača koriste se da bi se u njima prepoznale i iz njih izdvojile određene informacije. Modeli izdvajači povezani su s nadređenim modelom klasifikatorom.

Svejedno je koji se najprije obučava, ali klasifikator je potreban da biste objavili ili primijenili model. Ako planirate obučavati izdvajače, mogu se najprije obučavati da bi se koristili kao objašnjenja za klasifikator.

Obrada obrazaca

|

Za uvježbavanje i pokretanje modela obrade obrazaca potrebni su krediti za AI Builder. Od lipnja 2022. dajemo 3500 kredita po licenci za Microsoft Syntex mjesečno u skupinama na razini klijenta uz maksimalnu dodjelu od milijun kredita mjesečno.

Ne, ali se dodjela na temelju broja licenci koje imate ponovno postavlja.

Modeli obrade obrazaca obučeni u alatu AI Builder implementiraju se u regiji u kojoj se nalazi vaše okruženje i podatkovni centar u kojem se hostira to okruženje. Dodatne informacije potražite u članku Administriranje alata AI Builder.

Podržani su oblici JPG, PNG i PDF (tekst ili skenirani). PDF-ovi s ugrađenim tekstom bolji su jer se ne pojavljuju pogreške pri izdvajanju i lociranju znakova.

Obučeni modeli obrade obrazaca primjenjuju se na biblioteke dokumenata. Za razliku od modela razumijevanja dokumenata, model obrade obrazaca primjenjuje se izravno na biblioteku na temelju koje je model izrađen.

Trenutno ne.

Taksonomske usluge

|

Uz dodatak Microsoft Syntex dostupne su sljedeće mogućnosti upravljanih metapodataka:

 • uvoz skupa termina temeljenih na SKOS-u
 • prosljeđivanje vrsta sadržaja za velike tvrtke na središnje web-mjesto, koje ih dodaje i na povezana web-mjesta i sve novostvorene popise ili biblioteke
 • izvješća spremišta termina, koja pružaju uvide u objavljene skupove termina i njihovu upotrebu na vašem klijentu.

Da, kada stvorite izdvajač u modelu razumijevanja dokumenata, možete iskoristiti prednosti globalnih skupova pojmova u spremištu pojmova da biste prikazali preferirane pojmove za podatke koje izdvojite. Dodatne informacije potražite u članku Korištenje taksonomije spremišta pojmova prilikom stvaranja izdvajača.

Skup sadržaja

|

Danas u skupu sadržaja podržavamo tri vrste izvora podataka:

 • Korisnički unos: korisnicima omogućujemo ručno dodavanje vrijednosti u ”polja”.
 • Popis sustava SharePoint: podržavamo pridruživanja sa stupcima biblioteke sustava SharePoint i biblioteke dokumenata.
 • Taksonomija: sada podržavamo korištenje taksonomije vaše tvrtke ili ustanove kao izvora podataka za polje.

 

Dodatne informacije potražite u članku Stvaranje dokumenata pomoću skupa sadržaja u programu Syntex

Navedite stupce omogućene za odabir tijekom stvaranja predloška na temelju vrste stupca:

 • jedan redak teksta – podržano
 • više redaka teksta
  • običan tekst – podržano
  • obogaćeni tekst – nije podržano
 • odabir (izbornik za odabir) – podržano
 • broj (1, 1.0, 100) – podržano
 • valuta ($, ¥, €) – podržano
 • datum i vrijeme – podržano
 • pretraživanje (informacije koje su već na ovom web-mjestu) – nije podržano
 • da/ne (potvrdni okvir) – podržano
 • pojedinac ili grupa – podržano
 • hiperveza ili slika
  • hiperveza – podržano
  • slika – nije podržano
 • izračun (izračun na temelju drugih stupaca) – podržano
 • lokacija – nije podržano
 • slika – nije podržano
 • vanjski podaci – nije podržano
 • ishod zadatka – nije podržano
 • upravljani metapodaci – podržano

U predložak možete dodati tekst i tablice. Slikovni predlošci, smartArt grafika i popis grafičkih oznaka u dokumentima programa Word nisu podržani.

 

Kontrole sadržaja u dokumentima programa Word nisu podržane.

Moderni predlošci pohranjuju se kao vrste sadržaja.

Tijekom generiranja dokumenata kao oblici izlaznih datoteka podržani su i .docx i .pdf.