Upravljanje udaljenim timovima jednostavno je uz ove alate

Ako vam se čini da je rad od kuće na najvišoj razini dosad, u pravu ste. Prema Bloombergu, “u SAD-u 60 % tvrtki nudi rad na daljinu, dok je taj postotak 1996. iznosio samo 20 %”, a taj je trend prisutan i u Indiji, Indoneziji te Meksiku. To znači da vjerojatno već radite s udaljenim timom ili planirate zaposliti svog prvog udaljenog zaposlenika. Upravljanje virtualnim timom (i sudjelovanje u takvom timu) ima svoje osobitosti i zahtijeva mnogo povjerenja svih suradnika.

Pokrenite poslovanje ubrzanim tečajem za Microsoft 365

Omogućite timu da bude produktivan svaki dan s gotovo bilo kojeg mjesta uz Microsoft 365.

Saznajte više

Povjerenje je vjerojatno najteži element vođenja virtualnih timova, a to je nešto što jednostavno morate “osjetiti”. U uspostavljanju odnosa sa suradnicima i nadređenima mogu vam pomoći razni alati za vodstvo i širok raspon tehnologija, što vam u konačnici može pomoći da razvijete ugodan, besprijekoran radni odnos, duboko poštovanje i obostrano povjerenje. Četiri učinkovita alata za upravljanje udaljenim timovima obuhvaćaju sljedeće:

  • Videopozivi: e-pošta je sjajna za razmjenu informacija o projektima koje će vaša grupa kasnije koristiti kao referencu, slanje kratkih poruka o nadolazećim sastancima ili godišnjim odmorima itd., no za razmjenu ideja, ocjenjivanje rada zaposlenika ili kada trebate biti uvjerljiviji, ništa se ne može mjeriti sa sastankom uživo – a za to služe videopozivi. Uostalom, videopozivi omogućuju da se osobe vide, dobiju dojam o osobnosti i raspoloženju te čuju nijanse i intonacije u govoru, što olakšava razmjenu ideja, obavljanje teških razgovora i izlaganje vlastitog mišljenja.
  • Čavrljanje / razmjena izravnih poruka: kada vodite virtualne timove, nije moguće osjetiti istu razinu spontanosti kao u klasičnom uredskom okruženju. No uz klijent za čavrljanje i dalje možete voditi jednako brze, kratke razgovore, samo se više neće događati u zajedničkoj kuhinji. A što je najbolje, ako ideju želite razraditi s većim brojem osoba istodobno, većina klijenata za čavrljanje to će vam i omogućiti, što će vam olakšati rad na idejama i rješavanje problema u hodu.
  • Zajednički radni prostori: bez obzira na to upravljate li globalnim timovima ili radite sa samo nekoliko osoba u gradu, velika je vjerojatnost da ćete u nekom trenutku morati surađivati na prezentaciji koju treba isporučiti klijentu ili na vlastitim internim dokumentima i procesima. Naravno, sve to možete obaviti i putem e-pošte, no upravljanje verzijama brzo može postati noćna mora, a tu dobro dođu zajednički radni prostori. Ako imate jedno središnje mjesto na kojem svi u grupi istodobno mogu raditi na istim datotekama te vidjeti što drugi rade, možete zadržati kontrolu nad verzijama i pojednostavniti postupak stvaranja.
  • Zajednički virtualni popisi zadataka: kada radite s virtualnim timovima u više vremenskih zona, zahtjevno je redovito obavještavati sve suradnike o zajedničkim projektima. No uz virtualne popise zadataka vaš tim (ili njegovi odabrani članovi) mogu vidjeti popise svih zadataka i njihove statuse, što pojednostavnjuje zajednički rad i/ili obavještavanje svih suradnika o novostima. Da biste još više pojednostavnili rad, neke aplikacije s virtualnim popisima zadataka omogućuju i prilaganje datoteka zadacima, zajednički rad na tim datotekama, čak i zajedničko korištenje bilješki te razgovore o njima bez korištenja zasebne aplikacije, što olakšava zajednički rad, čak i kada vam rasporedi nisu usklađeni.

Svi koji nadziru globalne timove i/ili virtualnu radnu snagu iz prve su ruke doživjeli izazove upravljanja daljinskim radom. No popularnost rada od kuće u sve je većem porastu, pa ulaganje u tehnologiju koja vam je potrebna za suradnju, razvoj osobnih odnosa i isporuku samostalnih projekata ima smisla. Srećom, ta tehnologija već postoji – samo pitanje pronalaženja pravog rješenja za svoj tim i tvrtku ili ustanovu.

Početak rada sa sustavom Microsoft 365

Poznati Office dopunjen alatima koji vam omogućuju bolju suradnju, pa možete obaviti više posla u svakom trenutku i s bilo kojeg mjesta.

Kupite odmah
Povezani sadržaj
Upravljanje poslovanjem

Osam načina uspješnog vođenja mobilne radne snage

Pročitajte više

Poslovni uvidi i ideje ne mogu se smatrati izvorom profesionalnih poreznih ili financijskih savjeta. Savjete o svojem slučaju zatražite od vlastitog poreznog ili financijskog savjetnika.