Pet načina rada od kuće da biste se osjećali kao da nikada niste napustili ured

Neovisno o tome radite li od kuće svakoga dana ili povremeno ili pak samo želite dovršiti projekte kod kuće ili u pokretu, niste jedini. Organizacija Global Workplace Analytics uočila je da je broj osoba koje rade od kuće (ne uključujući pri tome one samozaposlene) porastao za 103 posto u odnosu na 2005. godinu te da se ne nazire kraj tog trenda. U današnje vrijeme 3,7 milijuna ljudi radi od kuće barem polovinu radnog vremena. Rad od kuće pruža mnoge pogodnosti za zaposlenike, uključujući fleksibilnost i bolju ravnotežu između posla i privatnog života, no i za poslodavce koji, između ostaloga, iskorištavaju prednosti uštede troškova i proširenog kvalificiranog kadra. Budući da zaposlenici sve više rade od kuće, u današnje je vrijeme pronaći načine održavanja produktivnosti, povezanosti i zadovoljstva važnije no ikad prije.

Ovdje smo naveli pet jednostavnih načina maksimalnog iskorištavanja rada od kuće:

  1. Budite dostupni putem razmjene izravnih poruka – Razmjena izravnih poruka ima dvije velike prednosti za osobe koje rade od kuće. Zahvaljujući njoj, suradnici vas mogu brzo kontaktirati te ukloniti unaprijed stvorenu sumnju da se izležavate pokraj bazena ili gledate film u kinu. Razmjena izravnih poruka ujedno pomaže i onima koji rade od kuće da se ne osjećaju izolirano. Godine istraživanja rada od kuće pokazale su da razmjena izravnih poruka koje se uživo sinkroniziraju poboljšava osjećaj prisutnosti, pripadanja i emocionalnog zadovoljstva. Druga su istraživanja pokazala da korištenje emotikona povećava općeniti angažman drugih osoba i postiže bolji sklad te da su na globalnoj razini virtualni timovi koji su koristili digitalnu interakciju s društvenim i zabavnim elementima uspješnije surađivali i gradili bolje odnose. Softver kao što je Microsoftov Office 365 pruža mogućnost razmjene izravnih poruka putem Skypea za tvrtke te tako omogućuje trenutačne razgovore s emotikonima u stvarnom vremenu. Riječ je rješenju koje nije toliko formalno, a brže je od telefonskih poziva.

Pokrenite poslovanje ubrzanim tečajem za Microsoft 365

Omogućite timu da bude produktivan svaki dan s gotovo bilo kojeg mjesta uz Microsoft 365.

Saznajte više
  1. Loša internetska veza? Odaberite mobilni pristup– Ponekad ćete, ovisno o mjestu gdje živite, imati lošu internetsku uslugu. Oko 55 posto američkih kućanstava ima samo jednog davatelja usluga koji pruža uslugu pri brzini od 25 MB/s, što FCC smatra minimalnom vrijednosti potrebnom za pristup najnaprednijim mrežnim aplikacijama. Iako oko 75 posto američkih kućanstava s internetskom vezom za povezivanje i dalje koristi DSL, kabelsku ili optičku vezu, postoji mogućnost da se krećemo prema mobilnijoj radnoj snazi. Prema podacima Američkog zavoda za statistiku, broj korisnika interneta pao je s 82 posto koliko ih je bilo prije samo nekoliko godina, dok je broj onih koji se povezuju isključivo putem mobilnih mreža u istom razdoblju porastao s 10 na 20 posto. Srećom, pristupne točke putem Wi-Fi mreže i tarife širokopojasnog prijenosa podataka ideju o mobilnoj radnoj snazi pretvorile su u stvarnost. Pridodajmo tome i činjenicu da su mnogi popularni, vrhunski alati za produktivnost sada dostupni i na mobilnim uređajima. To obuhvaća aplikacije sustava Office koje u stvarnom vremenu možete stvarati, uređivati i zajednički koristiti s bilo kojom osobom putem PC-ja/Maca ili uređaja sa sustavom iOS, Android ili Windows. Ako internetska veza nije pouzdana, dobro je imati rezervno rješenje u obliku mobilne veze.
  2. Budite fluidni, no znajte kada je dosta– Osobe koje su zadovoljne radom od kuće znaju kada stati s poslom, a čini se da je to vještina koju je prepoznala najnovija generacija zaposlenika. Nedavna anketa tvrtke Deloitte pokazala je da su milenijalci upoznati s važnošću dobre ravnoteže između posla i privatnog života te je smatraju glavnim prioritetom prilikom odabira poslodavca, dok fleksibilnost (kao što je rad od kuće) čvrsto drži drugo mjesto na popisu prioriteta. Ako bolje promislite o tome, tradicionalni zaposlenici koji rade u uredima ne moraju trčati u ured da bi se javili na poziv ili sudjelovali u sastanku. Ljepota rada od kuće jest fleksibilnost koju ta vrsta rada podrazumijeva, primjerice mogućnost odlaska po djecu nakon škole ili odlazak u teretanu tijekom radnog vremena. Iako je to vrijeme kasnije potrebno nadoknaditi, od vas se ne očekuje da nastavite raditi 24 sata dnevno, 7 dana u tjednu. Da biste zaista prestali s radom nakon završetka radnog vremena, obavezno poduzmite određene korake, kao što su isključivanje poslovnog telefona i zatvaranje poslovne e-pošte. Naravno, postoje dani kada svi moraju raditi prekovremeno. Ti bi dani ipak trebali biti iznimka, a ne pravilo.
  3. Ostanite povezani s ostalima – Posao nije samo ono što se odvija u uredu. Uživanje u ukusnim zalogajima dok traje happy hour, zajednički ručak ili kava i kolači nekoliko puta mjesečno ne samo da će vam omogućiti da budete viđeni, već su i važan način povezivanja sa suradnicima i nadređenima. Ispitivanje objavljeno u časopisu Human Performance 2015. godine pokazalo je da zbližavanje uz jelo može pomoći pri oblikovanju veza u poslovnom timu, kao i u stvaranju prijateljstava, no i da pruža mogućnost opuštanja i neslužbenog pronalaženja novih kontakata.
  4. Iskoristite sve prednosti softvera svoje tvrtke – Proizvodi kao što su Office 365, Skype za tvrtke, SharePoint i Windows Phone pomogli su pri oblikovanju produktivnijeg okruženja za rad od kuće. Dobar će vam softver pomoći da maksimalno iskoristite povezivanje s timovima u stvarnom vremenu, i to putem konferencija, razmjene izravnih poruka, videorazgovora i zajedničkog korištenja, no i pružiti vam mogućnost iskorištavanja naprednih alata za sigurnost i usklađenost, interaktivnih izvješća, jednostavnijih nadzornih ploča i zanimljivih vizualizacija podataka.

Iako su mnogi zaposlenici rad od kuće prije koristili kao dodatak redovnom radnom vremenu provedenom u uredu, sve više osoba koristi taj način rada kao zamjenu za boravak u uredu. Taj se trend nastavlja, što je vidljivo u činjenici da je otprilike 55 posto osoba koje su upravo dobile fakultetske diplome izjavilo da su radili od kuće, pa je sada posjedovanje pravih alata koji će rad od kuće učiniti fleksibilnim, produktivnim i uspješnim važnije nego ikada prije.

Početak rada sa sustavom Microsoft 365

Poznati Office dopunjen alatima koji vam omogućuju bolju suradnju, pa možete obaviti više posla u svakom trenutku i s bilo kojeg mjesta.

Kupite odmah
Povezani sadržaj
COVID-19

Neuobičajena suradnja: novi načini zajedničkog rada međusobno udaljenih timova

Pročitajte više

Poslovni uvidi i ideje ne mogu se smatrati izvorom profesionalnih poreznih ili financijskih savjeta. Savjete o svojem slučaju zatražite od vlastitog poreznog ili financijskog savjetnika.