Location via proxy:   [ UP ]  
[Report a bug]   [Manage cookies]                

Možda ste započeli svoje iskustvo Microsoft 365 s tarife za dom, kao što su Microsoft 365 Family ili Microsoft 365 Personal, a sada ste započeli posao u svom domu. Ili ste možda kućni korisnik, ali su se vaše potrebe promijenile. Bez obzira na razlog, u ovom ćete članku pronaći upute za prelazak s pretplate Microsoft 365 obitelj na poslovnu pretplatu.

Prije nego što ste zamotali rukave i uskočili, korisno je razumjeti neke ključne razlike između pretplate naMicrosoft 365 obitelj i Microsoft 365 Apps za male tvrtke pretplate.

Tarife za kućnu upotrebu

Tarife za poslovnu namjenu

Licencirane za kućnu upotrebu

Licencirane za poslovnu namjenu

Microsoft 365 Personal može koristiti 1 osoba

Microsoft 365 Family može koristiti do 6 osoba

Možete kupiti licence za 1 do 300 korisnika, a zatim dodati ili ukloniti korisnike kada se vaše potrebe promijene.

Korisnici se prijavljuju pomoću Microsoftova računa, npr. zorica@live.com ili nikica@outlook.com.

Korisnici se prijave pomoću korisničkog ID-a, koji se naziva i račun tvrtke ili obrazovne ustanove.

E-pošti se pristupa pomoću Microsoftova računa.

E-pošta se pohranjuje Microsoft 365 i pristupa mu se pomoću računaMicrosoft 365 tvrtke ili obrazovne ustanove.

Datoteke se pohranjuju na OneDrive koji je povezan s Microsoftovim računom korisnika.

Datoteke se pohranjuju na OneDrive za tvrtke koji je povezan s korisnikom računom tvrtke ili obrazovne ustanove koji se koristi za prijavu u Microsoft 365 za tvrtke.

Budući da se datoteke i e-pošta na servisu OneDrive pohranjuju na različitim mjestima u pretplatama na Microsoft 365 za kućnu upotrebu i pretplate na Microsoft 365 za tvrtke, vjerojatno ćete htjeti migrirati neke od e-pošte i datoteka pohranjenih na servisu OneDrive na pretplatu naMicrosoft 365 za tvrtke koju odaberete.

Povrat novca možete primiti u sljedećim situacijama:

 • ako ste kupili godišnju pretplatu u zadnjih 30 dana

—ili—

 • ako ste kupili mjesečnu pretplatu te je otkažete u roku od 30 dana od zadnjeg datuma obnove

Napomena: Ako ste kupiliMicrosoft 365 putem prodavača treće strane kao što su Apple ili Best Buy, obratite im se izravno za upravljanje pretplatom i naplatom.

Prvi je korak kupnja plana Microsoft 365 za tvrtke koji najbolje odgovara potrebama vaše tvrtke ili ustanove. U nastavku su navedene neke od odluka koje ćete morati donijeti prilikom odabira tarife za poslovnu namjenu.

Želite li pune verzije aplikacija Office koje je moguće preuzeti?    Ako želite da korisnici imaju verziju sustava Office za računala, koju mogu koristiti i ako nisu povezani s internetom, odaberite tarifu koja obuhvaća verziju sustava Office za računala.

Savjeti: 

 • Koje tarife obuhvaćaju aplikacije sustava Office koje je moguće u potpunosti preuzeti? Microsoft 365 Apps za velike tvrtke, Microsoft 365 Business Standard i tarife Office 365 Enterprise E1 E1, E3 i E5.

 • Koje tarife ne obuhvaćaju aplikacije sustava Office koje je moguće u potpunosti preuzeti? Microsoft 365 Business Basic i Office 365 Enterprise E1 planove. Te tarife obuhvaćaju samo aplikacije sustava Office Online.

Želite li da svaki korisnik u tvrtki ili ustanovi ima e-poštu poslovne klase?    Ako želite da korisnici imaju e-poštu poslovne klase, kalendar i kontakte s mapom ulazne pošte od 50 GB po korisniku, odaberite neku tarifu za poslovnu namjenu koja obuhvaća e-poštu.

Savjeti: 

 • Koje tarife obuhvaćaju e-poštu poslovne klase? Microsoft 365 Business Basic, Microsoft 365 Business Standard, Office 365 Enterprise E1, E3 i E5.

 • Koje tarife ne obuhvaćaju e-poštu poslovne klase? Microsoft 365 Apps za male tvrtke i Microsoft 365 Apps za velike tvrtke.

Jeste li spremni za kupnju?    Idite na products.office.com da biste odabrali svoju poslovnu pretplatu. Prilikom kupnje pretplate zatražit će se da unesete željeni broj licenci. Postupak migracije bit će mnogo jednostavniji ako korisničku licencu za sebe i svakog korisnika kupite prilikom kupnje nove pretplate.

Kada kupite novu pretplatu na Microsoft 365 za tvrtke, sljedeći je korak stvaranje korisničkog računa za svakog korisnika, npr. david@contoso.onmicrosoft.com ili david@contoso.com. Ako ste prilikom kupnje pretplate kupili korisničku licencu za sebe i svakog korisnika, korisnička će se licenca automatski dodijeliti korisnicima prilikom stvaranja njihova korisničkog računa.

Upute za stvaranje korisničkih računa u sustavu Microsoft 365 za tvrtke potražite u članku Pojedinačno dodavanje korisnika u Microsoft 365 – Administrator pomoć. Dodatne informacije o korisničkim licencama potražite u članku Upravljanje licencama.

Korisnici mogu koristiti aplikaciju Microsoft Outlook koja se isporučuje s Microsoft 365 za spremanje e-pošte, kalendara, zadataka i kontakata u podatkovnu datoteku programa Outlook (PST).

Savjet: Korake navedene u ovom odjeljku nije moguće izvesti pomoću web-aplikacije Outlook Web App. Svaki korisnik koji želi migrirati svoje podatke programa Outlook mora koristiti punu aplikaciju Microsoft Outlook koju je moguće preuzeti koja se može instalirati s pretplate Microsoft 365 za kućnu upotrebu.

Korisnici će imati puni pristup aplikaciji Outlook koju je moguće preuzeti dok se Microsoft 365 za kućnu upotrebu. Kada otkažete pretplatu na Microsoft 365 za kućnu upotrebu, sve Microsoftove aplikacije koje su prethodno preuzeli mogu biti u načinu rada smanjene funkcionalnosti, osim ako pretplata na Microsoft 365 za tvrtke koju ste odabrali ima sve Microsoftove aplikacije.

Recite svakom korisniku da izvede sljedeće korake redoslijedom kojim su navedeni.

Izvoz podataka programa Outlook u podatkovnu datoteku programa Outlook

Da biste mogli stvoriti podatkovnu datoteku programa Outlook (.pst datoteku), račun s kojeg želite izvesti podatke iz programa Outlook mora već biti dodan u verziju programa Outlook za računala. Upute za dodavanje računa u Outlook 2013 i novije verzije potražite u članku Postavljanje e-pošte u programu Outlook (za Windows) ili Postavljanje e-pošte u programu Outlook za Mac 2011.

Recite svakom korisniku da slijedi korake u članku Izvoz ili sigurnosno kopiranje e-pošte, kontakata i kalendara u .pst datoteku programa Outlook.

Postavljanje računa e-pošte u programu Outlook

Svaki korisnik mora postaviti novi račun e-pošte koji je isporučen s pretplatom Microsoft 365 za tvrtke e-pošte. Da bi to učinili, potrebna im je adresa njihova novog računa e-pošte. Račun e-pošte svakog korisnika isti je kao korisničko ime koje koristi za prijavu u Microsoft 365 za tvrtke. Izgleda ovako: zorica@contoso.onmicrosoft.com ili nikica@contoso.com.

Recite svakom korisniku da doda svoj račun e-pošte u Outlook. Upute neka potraže u članku Postavljanje e-pošte u programu Outlook (za Windows) ili Postavljanje e-pošte u programu Outlook za Mac 2011.

Pristup podacima iz programa Outlook

Kada se stvori PST datoteka, pomoću programa Outlook učinite nešto od ovog:

 • Uvezite podatke iz PST datoteke na neki drugi račun e-pošte. Time se e-pošta, kalendar, zadaci i kontakti pohranjeni u PST datoteci spajaju s računom e- Microsoft 365 za tvrtke e-pošte.

  Da biste uvezli podatke pohranjene u PST datoteci u račun e-pošte sustava Microsoft 365 za tvrtke, neka svaki korisnik dovrši korake u članku Uvoz e-pošte, kontakata i kalendara iz .pst datoteke programa Outlook.

  --i/ili--

 • Otvorite PST datoteku da biste pristupili e-pošti. Ta mogućnost omogućuje pristup e-pošti u PST datoteci bez spajanja pošte u račun e- Microsoft 365 za tvrtke e-pošte. Pomoću te mogućnosti možete kopirati samo željene poruke e-pošte iz PST datoteke.

  Savjet: Ako koristite Mac, umjesto postupka u nastavku slijedite korake u članku Izvoz stavki u arhivsku datoteku u programu Outlook za Mac.

  Postupak u nastavku slijedite ako želite samo pristupiti e-pošti u PST datoteci. Kada otvorite PST datoteku, poruke e-pošte spremljene u PST datoteku prikazivat će se u lijevom navigacijskom oknu u programu Outlook. Ondje možete otvoriti poruku e-pošte ili je povući u postojeće mape programa Outlook.

  Napomena: U postupku u nastavku podrazumijeva se da koristite Outlook 2013 ili noviju verziju. Ako koristite stariju verziju programa Outlook, slijedite korake u članku Otvaranje, promjena i zatvaranje podatkovnih datoteka programa Outlook.

 1. U programu Outlook 2013 ili novijem odaberite Datoteka > Otvori i izvezi > Otvori podatkovnu datoteku programa Outlook.

  Kako otvoriti PST datoteku radi prikaza poruka e-pošte u .PST obliku
 2. Dođite do PST datoteke koju ste prethodno stvorili, a zatim odaberite U redu.

  Savjet: Ako se zatraži lozinka, unesite lozinku koju ste dodijelili PST datoteci.

  PST datoteka pojavit će se u lijevoj navigacijskoj traci u programu Outlook

Sve Microsoft 365 za tvrtke tarife obuhvaćaju OneDrive za tvrtke, koji nudi 1 terabajt mrežnog prostora za pohranu datoteka za svakog korisnika. Proveš ćemo vas kroz migraciju datoteka u prostor za pohranu datoteka na servisu OneDrive koji je povezan s microsoftovim računom korisnika na OneDrive za tvrtke koji je dio Microsoft 365 za tvrtke pretplate.

Recite svakom korisniku da izvede sljedeće korake redoslijedom kojim su navedeni.

Napomena: Korisnici će morati imati dovoljno prostora na tvrdom disku u svojim računalima za privremeno pohranjivanje kopije izvanmrežnih datoteka koje žele migrirati.

Kopiranje podataka sa servisa OneDrive

 1. Stvorite privremenu mapu na tvrdom disku da biste privremeno pohranjeli datoteke koje želite migrirati na Microsoft 365 za tvrtke.

 2. Idite https://onedrive.live.com/ i prijavite se pomoću Microsoftova računa koji koristite za pristup pretplati na Microsoft 365 za kućnu upotrebu.

 3. Kopirajte datoteke koje želite koristiti s programom Microsoft 365 za tvrtke u lokalnu mapu koju ste stvorili u prvom koraku.

  Savjet: Ako preuzmete mapu, OneDrive njezin sadržaj sprema u *.zip datoteku. Ako ste mape preuzeli u *.zip datoteku, raspakirajte datoteke prije no što ih prenesete u Microsoft 365 za tvrtke.

Uvoz datoteka sa servisa OneDrive u Microsoft 365 za tvrtke

 1. Posjetite web-mjesto admin.microsoft.com i prijavite se pomoću korisničkog imena i lozinke (npr. marica@contoso.onmicrosoft.com).

 2. U gornjem lijevom kutu odaberite ikonu pokretača aplikacija pa OneDrive.

  Savjet: Prilikom prvog otvaranja servisa OneDrive za tvrtke morat ćete postaviti OneDrive. Na stranici Dobro došli na OneDrive za tvrtke odaberite Dalje. Nakon postavljanja servisa OneDrive odaberite OneDrive je spreman.

 3. Otvorit će se prazna mapa OneDrive. Ako želite stvoriti podmape, odaberite Novo > Mapa.

  Stvorite novu mapu na servisu OneDrive za tvrtke.
 4. Odaberite Prenesi da biste kopirali datoteke s tvrdog diska na koji ste kopirali datoteke sa servisa OneDrive.

  Prenesite datoteke na OneDrive za tvrtke.

  Napomene: 

  • Na OneDrive za tvrtke možete istodobno prenositi pojedinačne datoteke i više datoteka (npr. sve datoteke u određenoj mapi), ali ne i mape. Umjesto toga, morat ćete stvoriti željenu strukturu mapa na servisu OneDrive za tvrtke.

  • Ako datoteke želite kopirati u mapu koju ste stvorili u četvrtom koraku, otvorite prije prijenosa datoteka. Datoteke će u suprotnom biti kopirane u korijensku mapu. Datoteke prenesene na OneDrive za tvrtke možete i premještati iz jedne mape u drugu.

Sada kada su vaši korisnici na novoj Microsoft 365 za tvrtke, možete otkazati ili isključiti ponavljajuću naplatu Microsoftove pretplate.

Napišite nam komentar

Jesu li vam ove upute pomogle? Ako jesu, napišite nam to pri dnu teme. Ako nisu i ako i dalje nailazite na poteškoće, javite nam što ste pokušavali učiniti i na koje ste probleme naišli.

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Uključite se u raspravu

PITAJTE ZAJEDNICU >

Traženje podrške

OBRATITE NAM SE >

Jesu li vam ove informacije bile korisne?

Koliko ste zadovoljni jezičnom kvalitetom?
Što je utjecalo na vaše iskustvo?

Hvala vam na povratnim informacijama!

×